Angst & fobie – Emetofobie

Wat is angst?

Angst is een normaal verschijnsel dat ons waarschuwt voor gevaar en ons helpt om op het gevaar te reageren. Abnormale of irreële angst is niet meer helpend, maar juist hinderlijk. Een angststoornis is een psychische aandoening waarbij angst een rol speelt. De angst is zó groot, met allerlei vervelende gevolgen die voor veel last zorgen voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving.


Wat is een fobie?

Een fobie is een specifieke angst voor een bepaalde situatie, dier of plaats zonder aanwijsbaar gevaar. Als je daarmee in aanraking komt, dan ontstaat er paniek. Je doet er dan alles aan om dat voorwerp, dier of situatie uit de weg te gaan of te vermijden. Je ontwikkelt vermijdings- en of veiligheidsgedrag dat de fobie in stand houdt.


Wat is emetofobie?

Emetofobie is zo’n fobie, waarbij er een grote angst is om óf iemand te zien braken, óf zelf te moeten braken, óf zelf te moeten op openbare plaatsen. Vaak is het een combinatie van die drie, óf heeft iemand zelfs last van alle drie. Overigens staat emetofobie op de 7e plaats op de angsten top 10. 


Net zoals bij alle fobieën wordt deze in o.a. standgehouden doordat situaties worden vermeden. De coping (het vermijden of ervan weggaan) zorgt er juist voor dat de angst een fobie wordt. Kost wat kost worden situaties vermeden waarin men mogelijk geconfronteerd kan worden met misselijkheid en overgeven. En dat kan heel ver gaan.

Na behandeling voor overgeefangst bij Linda op wereldreis

Een voorbeeld

Een tiener  kwam samen met haar moeder bij mij omdat ze verschrikkelijk bang was om over te geven en de laatste tijd was ze vooral ook ‘s avonds last had van misselijkheid. Ze was een tijdje terug een keer ziek geworden en had overgegeven. Ze had al eerder last van de angst, maar vanaf dat moment werd het erger en at ze ‘s-avonds nog maar een klein beetje. Zelfs toen ze een keertje bij de Mac waren, en dat was haar favoriete eten, nam ze bijna niets. Terwijl ze dat heel lekker vond. Een slimme, spontane en open dame. De angst was de hele dag bij haar en belemmerde haar om te genieten van haar leven. 


Tijdens de intake bleek dat ook moeder last had van emetofobie. En ook haar moeder voor haar. Het was dus slim van de moeder om hulp te zoeken, zodat het doorgeven in de vrouwenlijn stopte.


Inmiddels zijn zowel moeder als dochter een aantal keer bij mij geweest en speelt de angst voor overgeven en misselijkheid een steeds kleinere rol in hun leven. We zijn samen aan de slag gegaan en ze hebben handvatten gekregen.

Naar de kermis of de Mac gaan is weer leuk!

  • Waarom specialisatie emetofobie?

    Toen een van mijn studiegenoten mij tijdens mijn studie vroeg: wat maakt dat je voor dit onderwerp hebt gekozen, moest ik daar even over nadenken. Dit was mijn antwoord:

    Enerzijds omdat deze fobie maar weinig bekend is, er niet veel vindbaar over is in het Nederlands én de belemmeringen op het doen en laten wel zeer extreem kunnen zijn. Anderzijds omdat ik overweeg om me te specialiseren in het behandelen van cliënten met irreële angsten en fobieën. 

    Ikzelf heb geen last van emetofobie, maar zoals ieder mens ben ik ook bang voor iets, nl. bang om alleen achter te blijven, bang voor eenzaamheid. En daar ligt misschien de basis voor het onderwerp van mijn scriptie. Zoals ik het zie is een fobie of irreële angst heel eenzaam. Vaak wordt die angst nl. niet begrepen door de mensen om je heen, of zelfs weggelachen. Je krijgt goedbedoelde adviezen in de trant van ‘weet je wat jij zou moeten doen’, enzovoorts. Je fobie isoleert je, ontneemt je de vrijheid om bepaalde keuzes te maken. En mijn doel is om juist al mijn cliënten de vrijheid te laten ervaren dat ze een keuze hebben. En voorbij die angst/fobie, voorbij de coping (vaak vermijdings- en veiligheidsgedrag) te gaan.

    In mijn praktijkonderzoek heb ik in een beperkte groep de combinatie van diverse technieken/therapievormen binnen of gerelateerd aan hypnotherapie toegepast en hebben we  daarbij grotendeels over de hinderlijke fobie heen weten te stappen. 


    Emetofobie overwonnen!

    Een van de kandidaten voelt zich inmiddels zo vrij dat ze een half jaar gaat backpacken door Zuid-Amerika, waarin zelfs een bootreis op open zee haar niet meer laat tegenhouden. Ze neemt daarbij voor lief dat ze dus wel eens ziek zou kunnen worden. Dat noem ik een genezing van de fobie. Een foto van haar reis staat op het voorblad van mijn scriptie. 


  • Wat is de oorzaak van emetofobie?

    Emetofobie ontstaat omdat op een gegeven moment overgeven wordt gekoppeld aan angst. Dat kan door:

    • een angstige ervaring met overgeven. Zelf een keer overgegeven of misselijk in de jeugd (rond negen jaar of jonger) dat angstig werd ervaren of een familielid die veel overgaf of plotseling ziek werd, of
    • een beangstigende situatie waarin (toevallig) wordt overgegeven. Tijdens een stressvolle en heftige periode, waar men geen controle heeft over de situatie. Bijvoorbeeld tijdens een logeerpartij waarbij heimwee speelde of met een examen of ouders die in scheiding lagen. Opname in het ziekenhuis, keelamandelen (pijn, uitspugen van bloed, misselijkheid van de narcose). Heftige gevoelens kunnen dan aan overgeven worden gekoppeld i.p.v. hetgeen waar het echt om gaat. Hoewel het overgeven niet centraal staat, wordt het wel aan angst gekoppeld, of
    • ervaringen van anderen. Als een van de ouders in het verleden angstig werd als het kind moest overgeven, dan maakt dit veel indruk. De reactie wordt dan afgekeken. Soms openbaart de angst zich pas door een gebeurtenis die maanden of zelfs jaren later plaatsvindt, of
    • lichamelijke aanleg. De een voelt sneller angst dan de ander en ontwikkelt ook eerder een angststoornis. Erfelijkheid kan hier een rol spelen. Ook walgingsgevoeligheid kan een rol spelen.



  • Gevolgen van emetofobie.

    Emetofobie kan vergaande gevolgen hebben. Met name omdat de angst veelal aan de basis van beslissingen ligt zoals welk beroep, wel of geen kinderen, uitgaan, wat er wordt gegeten, enzovoorts. 


    Gezin, omgeving en carrière 

    Vermijding van gelegenheden waar gedronken wordt, gefocust op houdbaarheidsdatum, misselijkheid of buikgriep bij anderen. Soms wordt zelfs het zwanger worden vermeden. Ook schaamt men zich vaak voor deze fobie. Onbegrip of juist allerlei adviezen geven de emetofoob vaak het gevoel niet begrepen te worden. Het voelt erg eenzaam. Men hoort er niet bij. 


    Men kiest er vaak niet voor om een baan in de gezondheidszorg te kiezen, maar ook andere carrières worden vermeden. Zo wilde een van mijn cliënten eigenlijk in de kinderopvang gaan werken, maar heeft dat niet gedaan vanwege haar angst voor overgevende kinderen en om zelf ziek te worden. Voor studenten is naar school gaan vaak lastig. De busreis, klaslokaal of collegezaal zijn soms een probleem.  


Hulp

In mijn praktijk behandel ik cliënten met angsten en fobieën, waaronder emetofobie. Doordat ik verschillende technieken in kan zetten waaronder NLP, hypnotherapie, voice dialogue en systemisch werk,  heb ik al veel cliënten kunnen begeleiden om voorbij hun angst te gaan en zo vrijer te kunnen leven. 


Tips bij angst en fobie

Enkele tips die je kunnen helpen:

  1. Je gedachten zijn geen feiten – Wat je bang maakt, is misschien niet zo erg als je denkt. Iemand die ziek is ,doet je geen pijn, maar je geest kan je laten geloven dat dat wel gebeurt
  2. Het maakt je niet zwak – Iedereen wordt wel eens bang. Het maakt je niet zwak, het maakt je menselijk. En om dit te kunnen overwinnen, is veel moed nodig.
  3. Wees niet bang om te praten – Iedereen heeft angsten, en misschien hebben meer mensen dan je denkt een fobie. Het is normaal, en zoek alsjeblieft hulp of praat erover als dat nodig is.
  4. Zoek hulp – je hoeft het niet alleen te doen en er zijn verschillende mogelijkheden om op jouw tempo aan je fobie te werken.
Share by: