Chronische pijn & pijnmanagement
Pijn
Er zijn diverse manieren om pijn aan te pakken via hypnotherapie. Bij de ene werkt pijnverplaatsing beter en bij een ander werkt dissociatie juist heel goed en bij een ander…. je begrijpt het al, het is maatwerk. Uiteraard is hypnotherapie geen vervanging voor medische behandeling, maar vaak wel een goed aanvulling.
Pijn is een signaal, een waarschuwing. En pijn heeft zeker zijn nut als waarschuwingssignaal. Pijn is een graadmeter en heeft een signalerende en beschermende functie tegen het ontstaan of verergeren van letsel. Pijn kan zowel fysiek als emotioneel zijn. Pijn kan helpen om naar jezelf te leren luisteren en pijn kan ook een boodschap hebben.
Kort gezegd: Pijn is nuttig!
Pijn en het brein
Het brein is erg belangrijk bij pijn. Je voelt geen pijn zolang het brein niet inschat dat er gevaar dreigt, ook al is er schade aanwezig in spieren, gewrichten, zenuwen of in andere weefsels van het lichaam. Aan de andere kant kun je pijn voelen, ook al er is geen schade.
Een metafoor van pijn in het brein
Ons brein is volgens Butler en L. Moseley te vergelijken met een symfonieorkest. Een goed geoefend orkest kan veel verschillende melodieën spelen. Als de samenwerking goed is, worden de instrumenten niet los van elkaar gehoord. Alles wat een mens doet, zoals denken, fietsen, voetballen, is te vergelijken met de melodieën die het orkest speelt. Pijn is één van deze melodieën. Een goed orkest kan nieuwe melodieën instuderen, maar als het steeds dezelfde speelt, wordt het een sleur (chronisch). Hierdoor kan het orkest op de automatische piloot gaan spelen. Chronische pijn voelen en er constant mee bezig zijn, zoals vechten tegen de pijn, geeft de pijnmelodie de overhand. De creativiteit verdwijnt en andere melodieën spelen wordt moeilijker. Het orkest raakt uitgeput en er ontstaat onderbezetting.
Het uitgangspunt van het orkestmodel is dat factoren zoals angst, nare herinneringen en beschadigde weefsels onderdeel kunnen zijn van de pijnervaring. Het model toont dat processen in het brein zich lichamelijk manifesteren. Gedachten, ideeën, angsten en emoties worden beschouwd als zenuwimpulsen die elektrochemische effecten in het brein hebben. Bij pijn zijn strategieën nodig om invloed uit te oefenen op het virtuele lichaam in het brein zonder een neuraal netwerk voor pijn te activeren.
Met andere woorden:
men moet weten hoe men het orkest kan laten spelen zonder de pijnmelodie.
Een voorbeeld
Een tiener kwam samen met haar vader bij mij omdat ze al vier jaar chronische rugpijn had veroorzaakt door een val tijdens het sporten. Na ruim vier jaar lang consulten in ziekenhuis en revalidatie centrum, is er een second opinion gevraagd bij de kinderneurologie in Nijmegen. Ze had continue pijn en bij vermoeidheid werd die pijn ondraaglijk, hetgeen betekende dat school of leuke dingen doen, bijna niet mogelijk was. De kinderneuroloog adviseerde hypnotherapie en er werd een intakegesprek gepland.
Na een uitgebreid intakegesprek volgende een behandeling. Het trauma (de val), de schrik en de impact op het lichaam, zorgden ervoor dat ondanks dat het lichaam (de spieren) al genezen waren, het brein dat nog niet kon ervaren. Het bleef dus pijnsignalen sturen.
Technieken waarmee we gewerkt hebben zijn o.a. pijnverplaatsing, pijnvermindering en kinestetisch delenwerk. Na de behandeling was de pijn van niveau 7 gezakt naar niveau 2. En met de suggestie dat tijd en gewenning de rest wel zou oplossen, waren tiener en vader zeer blij. Ze kan weer naar school en pakt weer dingen op.
Bij deze cliënte hebben we gelukkig heel snel resultaat kunnen behalen. De verwijzing van de kinderneuroloog heeft geholpen om het brein al in de goede richting te sturen.
Hulp
Pijn verminderen of uitzetten in je brein. Hoe dan?
- Al simpelweg door er een kusje erop te geven en een pleister te plakken of een ijsje te geven.
- Of door het toepassen van een NLP techniek waarbij je de sensatie en/of het frame verandert. Lees meer in mijn blog Kusje erop!
- Of door naar een (hypno)therapeut te gaan, die je kan helpen de pijn te verminderen en/of je kan leren hoe je zelf je pijn kunt verminderen. Op mentaal niveau kun je leren om pijn te negeren. Je ‘voelt’ de pijn dan niet meer.
Wanneer het een pijnecho's (veroorzaakt in het verleden door bijvoorbeeld een trauma dat na genezing een eigen leven is gaan leiden) is dat natuurlijk ook heel handig. En ook bij chronische pijn is het handig om te leren hoe je de pijn zelf kunt sturen, hoe je je focus kunt verleggen of afstand kunt nemen van de pijn. Als ervaringsdeskundige weet ik hoe effectief dit kan zijn. Hypnose is hierbij een krachtig middel.
Overigens helpt vloeken en lachen ook.
