Een trauma kan je leven op z’n kop zetten. Misschien weet je precies waar het door komt: een ongeluk, geweld, misbruik, een heftige bevalling of iets anders wat te groot was om op dat moment te bevatten. Maar het kan ook iets zijn wat minder zichtbaar is geweest, zoals langdurige verwaarlozing, pesten of je onveilig voelen in je jeugd.
Je lichaam en geest hebben alles op alles gezet om te overleven. Maar wat doe je als je daarna niet meer ‘uit’ komt? Als je blijft vastzitten in spanning, herbeleving of een gevoel van dreiging – terwijl de situatie allang voorbij is?
Dan is het goed mogelijk dat je last hebt van een posttraumatische stress stoornis (PTSS).
Een traumatische ervaring is een situatie waarin je je machteloos of intens bedreigd hebt gevoeld. Je zenuwstelsel schiet dan in een overlevingsstand. Dat is een normale reactie – het helpt je op dat moment te vechten, vluchten of bevriezen.
Maar als dat alarmsysteem actief blijft, kun je klachten ontwikkelen. Je lichaam en geest leven alsof het gevaar nog steeds aanwezig is. Je raakt snel gespannen, schrikt snel, hebt nachtmerries of vermijdt bepaalde situaties of gevoelens. Soms voel je helemaal niets meer – je hebt jezelf als het ware ‘uitgezet’ om het vol te houden.
PTSS kan zich op veel verschillende manieren laten zien. Denk bijvoorbeeld aan:
- snel schrikken of voortdurend op je hoede zijn
- flashbacks of nachtmerries
- vermijding van bepaalde mensen, plekken of gevoelens
- slaapproblemen of prikkelbaarheid
- moeite met concentreren
- lichamelijke klachten zoals spanning, hoofdpijn of buikpijn
- het gevoel er niet écht bij te zijn of vervreemd van jezelf of je omgeving
Ook angsten, depressieve gevoelens of chronische stress kunnen voortkomen uit onverwerkt trauma. Soms heb je niet eens helder wat de aanleiding was – alleen dat je ergens ‘vastzit’.
In mijn praktijk help ik mensen die last hebben van post traumatische stress of een onverwerkt trauma. Samen gaan we op zoek naar wat jouw systeem nodig heeft om weer tot rust te komen. Dat doen we stap voor stap, in jouw tempo en met oog voor veiligheid.
En soms is het al helpend om je verhaal te vertellen, aan iemand die zonder oordeel luistert naar jouw ervaring.
Ik werk onder andere met hypnotherapie, regressie, delenwerk en lichaamsgerichte methoden. Welke techniek we gebruiken, hangt af van wat jij nodig hebt. Soms is het nodig terug te gaan naar het oorspronkelijke moment, soms ligt de kracht juist in het werken in het nu. Alles met als doel: rust brengen in je systeem en weer grip krijgen op je leven.
- Probeer ritme en structuur aan te houden, ook al voelt het soms zinloos.
- Zoek zachte beweging: wandelen, fietsen, yoga of rustige ademhaling helpen je zenuwstelsel te kalmeren.
- Vermijd langdurige overprikkeling zoals nieuws, schermen of drukke omgevingen.
- Wees mild voor jezelf. Je reactie is een normale reactie op een abnormale situatie.
- Vraag hulp als je blijft vastlopen. Je hoeft het niet alleen te doen.