Stress is de lichamelijke en mentale reactie op gebeurtenissen of situaties die als bedreigend of uitdagend worden ervaren. Het is een natuurlijke reactie die kan helpen om met moeilijke situaties om te gaan, maar langdurige of chronische stress kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Een periode van extreme stress, zonder dat er een fase van herstel was. En als het evenwicht tussen draaglast en draagkracht langere tijd verstoord blijft, dan treden er allerlei vervelende symptomen en gezondheidsklachten op en kan dat leiden tot chronische stressklachten, burn-out klachten of zelfs een aanpassingsstoornis zoals overspannen of burn-out.
Een toestand van emotionele, fysieke en mentale uitputting veroorzaakt door langdurige en overmatige stress. De overtreffende trap van chronische stressklachten. Alle signalen dat er rust nodig was, zijn steeds genegeerd. Veelvoorkomende burn-out verschijnselen zijn:
Een aantal feiten over trauma en stress
Er zijn drie verschillende soorten trauma:
PTSS is een psychische aandoening die kan ontstaan na het ondergaan van of getuige zijn van een of meerdere traumatische gebeurtenissen. Het is een symptoom van trauma.
Symptomen hoeven niet altijd direct na de gebeurtenis te onstaan, maar kunnen zelfs maanden of jaren later verschijnen als ze worden geactiveerd door een bepaalde trigger.
Een aatal symptomen van PTSS:
Overigens krijgt niet iedereen met PTSS nachtmeries. De klachten verschillen per persoon.
Iedereen die een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt als slachtoffer of als toeschouwer kan PTSS krijgen.
Dus niet alleen bij oorlogen, maar ook bij geweldsmisdrijven, misbruik, ongelukken, natuurrampen of ernstige ziekten.
Zeer ernstige en levensbedreigende situaties vergroten het risico op PTSS, maar ook 'minder ernstige' ervaring kunnen tot PTSS leiden.
Vrij aan het begin van mijn carrière kocht ik een nieuwe Daihatsu Cuore, een knalrode. Een pittig, klein autootje, waar ik supertrots op was en behoorlijk mee scheurde.
Zo gaaf! Gezellig samen met vrienden een reisje naar Parijs, tegen 140 km/per uur, zo hard mogelijk en dus plankgas. Bergaf haalde ze zelfs 150.
Nu kun je mijn rijstijl (zeker in die tijd) beschrijven als pittig en ik trek behoorlijk door in de versnellingen (of ik schakel gewoon laat op, het is maar net hoe je het bekijkt). Bovendien hield ik van een beetje tempo te maken en zeg nou zelf, 140 is niet eens extreem hard. Maar met maar 1000 cc vermogen was het hard werken voor het autootje.
Vijf jaar later, kreeg mijn mooie knalrode Cuore problemen. Zij begon o.a. olie te lekken en vertoonde allerlei motorische problemen (heel technisch allemaal, dus ik zal je daarmee niet vermoeien). Continu op topsnelheid presteren, vergde zijn tol. Mijn auto was na 5 jaar op. En natuurlijk heb ik inmiddels een andere auto, met een zwaardere motor. Mijn rijstijl heb ik ook aangepast.
Stress werkt in principe hetzelfde en een teveel aan stress zorgt voor problemen. De oplossingen zijn ook vergelijkbaar. Of je verhoogt je vermogen of je past je stijl aan. Of allebei.
Uit balans
De problemen ontstaan pas wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht. Op dat moment zijn de eisen die aan jou worden gesteld of die je aan jezelf stelt groter dan wat je aankunt. Het evenwicht tussen de factoren die spanning veroorzaken, stressoren, en jouw mogelijkheden om stress te voorkomen of er mee om te gaan slaat door naar de verkeerde kant.
Een verstoring van dat evenwicht kan veroorzaakt worden door een te grote draaglast of een te kleine draagkracht. Bij een te grote draaglast is er sprake van eisen en oorzaken buiten jezelf als persoon. Deze belastende omstandigheden kunnen heel verschillend zijn: variërend van alledaagse stress-situaties tot ingrijpende levensgebeurtenissen.
De een is gevoeliger voor stress dan de ander. Mensen zijn nu eenmaal niet hetzelfde, hebben andere eigenschappen. De draagkracht is verschillend.
De volgende eigenschappen maken kwetsbaar:
Naast karakter en temperament, spelen ook ervaring en vaardigheden ook een grote rol. Je kunt zelf dus veel doen om je draagkracht te verbeteren. Mede door zelfonderzoek en zelfreflectie, kan je jezelf beter leren kennen, meer zelfinzicht krijgen en je zo bewust worden van zelfopgelegde (onrealistiche) regels en overtuigingen. Je krijgt simpelweg meer keuzemogelijkheden. Je kunt leren meer realistische eisen aan jezelf en anderen te stellen.
Ook ongezonde leef- en werkgewoonten kunnen de draagkracht verminderen. Verkeerde eetgewoonten, te veel koffie of alcohol, te weinig lichaamsbeweging en een tekort aan slaap en ontspanning bijvoorbeeld.
Maar ook een slechte organisatie van het werk, te veel werken en te weinig pauzes nemen dragen bij. Je weerstand vermindert en daardoor ben je vatbaarder voor de gevolgen van stress.
Mannen en vrouwen vertonen vergelijkbare symptomen van een burn-out, maar vrouwen lopen een groter risico. Een burn-out ontwikkelt zich geleidelijk, vaak na een lange periode van stress. Vrouwen zijn meestal gevoeliger voor stress en raken eerder gespannen.
Zie ook risicoverhogende eigenschappen hierboven.
Herstel van een burn-out kan enige tijd duren. Hoe lang is lastig te voorspellen.
Er moeten, net als bij rouw, een aantal fasen worden doorlopen. Doorloopt men niet alle fasen, maar neemt men de korte route, dan is terugval waarschijnlijk en kan het herstelproces nog langer duren.
Herstel hangt daarnaast af van diverse factoren. Ik noem er een aantal:
Als je google raadpleegt kom je herstelperioden van drie maanden tot zelfs twee jaar tegen. In een enkel geval nog langer.
Het is lastig om met dezelfde mindset als waarmee je je probleem hebt veroorzaakt, tot een oplossing te komen. Ik adviseer om professionele begeleiding te zoeken. Iemand je gerichte feedback kan geven.
Zelf alvast aan de slag?
Een professioneel begeleider helpt je o.a. met het opstellen van een dagritme, gaat samen met je de oorzaak van je burn-out achterhalen en begeleid je zodat je je bewust wordt van je zelfopgelegde (onrealistiche) regels en overtuigingen. Je krijgt simpelweg meer keuzemogelijkheden om in de toekomst om te gaan met stress.
Wanneer burn-out symptomen langere tijd genegerd zijn, kunnen verdergaande lichamelijke en psychische ontstaan die het gedrage én zelf de gedachten en het denken aantasten. We hebben het dan over zeer ernstige burn-out symptomen.
Lichamelijk
Je kunt last krijgen van hoofdpijn, rugpijn of nekpijn, maar ook van hartkloppingen of spijsverteringstoornissen. Het afweersysteem kan door stress worden aangetast. Je wordt vatbaarder voor verkoudheid en griep. Vermoeidheid, rusteloosheid en slaapproblemen komen vaak voor. Er kunnen zelfs spierzwaktes optreden en moeite met praten. Zo kan een van de ledematen door stress 'uitvallen' of verlamd raken, zoals een been of arm.
Psychisch
Gestreste mensen zijn vaak prikkelbaar of cynisch. Daarnaast kan stress ook gepaard gaan met gevoelens van machteloosheid, ongeluk of verveling. Ongezonde stress kan de stemming, de gemoedstoestand waarin iemand verkeert, sterk beïnvloeden. Mensen kunnen zich ook eenzaam voelen.
Gedrag
Bazig, snauwen, kritisch, maar ook overmatig gebruik van alcohol, drugs, sigaretten of eten. Ongezonde stress kan ook veranderingen in het gedrag van mensen veroorzaken. Deze veranderingen komen onder andere voort uit de lichamelijke en psychische symptomen van stress. Prikkelbaarheid kan leiden tot conflicten en lusteloosheid of somberheid kan juist terugtrekken uit sociale contacten tot gevolg hebben.
Denken
Moeite met helder nadenken. Een gebrek aan creativiteit, geheugenproblemen, concentratieproblemen, het komt allemaal voor. Ongezonde stress leidt vaak tot een negatief gedachtenpatroon: mensen kunnen hun gevoel voor humor kwijt raken.
De meeste cliënten die bij mij in de praktijk komen, met wat voor hulpvraag dan ook, verlangen naar rust, rust in hun hoofd en rust in hun lichaam.
Tips voor rust en ontspanning